Alles over Jazz gitaarsolo´s.

De meningen kunnen sterk verschillen over wat de beste Jazz gitaarsolo ooit is. Het heeft vaak te maken met de persoonlijke voorkeur voor de artiest, het type Jazz en talloze andere factoren. Waar het gros van het publiek het wel roerend over eens zal zijn is dat bepaalde solo`s van een dusdanig hoog niveau zijn dat ze op geen enkel lijstje mogen ontbreken.

Zoals bepaalde nummers echte mijlpalen en trendsetters zijn in de muziekgeschiedenis heeft Jazz er ook een aantal. Vaak zit er een schitterend verhaal achter ieder nummer of zelfs iedere solo op zich. De ruimte die jazzmusici hebben om te improviseren leidt vaak tot de beste acts op de meest onverwachte momenten. De klasse spat er vanaf, net als de enorme passie. De artiesten veranderen compleet als zij eenmaal het podium bestijgen om eindelijk hun tijdloze nummers aan het publiek te gehore te brengen.

Bepaalde Jazz gitaarsolo´s zijn wereldberoemd geworden. De meeste muzikanten zijn echte virtuozen die het gevoel wat ze over willen brengen op hun publiek als geen ander uit kunnen dragen. Voor mensen die nog geen kennis hebben gemaakt met deze muziek, ga er zeker eens naar luisteren. U mist namelijk echt wat. Daar waar vele soorten muziek vaak invloeden hebben van Jazz is er niets zo mooi als de het echte werk. Om een idee te geven hoe mooi de gitaar in sommige jazz-stukken tot uiting kan komen benoemen we een aantal van de beste, of in ieder geval meest beroemde nummers met Jazz gitaarsolo´s die ooit gemaakt zijn hier:

  • Jim Hall : Stompin´ at the Savoy
  • Melvin Sparks : More today than yesterday
  • Ted Dunbar : Nice clean machine for pedro
  • Kenny Burrell : Well you needn´t
  • Larry Coryell : Green Moss
  • Django Reinhardt : Improvisation No. 5
  • Wes Montgomery : West Coast Blues