Beroemde Nederlandse jazzmuzikanten

Dat jazzmuziek in Amerika ontstaan is, wil niet zeggen dat Nederland geen grote jazznamen kent. Het bekendste jazzkoppel dat de Nederlandse muziekgeschiedenis ooit kende, moet toch wel Pim Jacobs en Rita Reys zijn, die graag geziene gasten waren op het North Sea Jazz Festival. Enkele jazznamen die in 2017 op het podium staan zijn Usher & The Roots en Emeli Sandé.
Het was in 1920, toen de Engelse Mayfair Jazz band door België en Nederland tourde, dat het muziekgenre in de Lage Landen populair werd. Nederlandse pianist Leo de la Fuente kreeg de leiding van de eerste professionele jazzband in deze contreien, de James Meijer’s Jazz Band.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam er een verbod op het spelen van jazzmuziek, maar in het geheim leefde het genre gewoon zijn eigen leven. Orchester Van ’t Hof was één van de orkesten dat gewoon bleef spelen, ze speelden onder andere de muziek van Glenn Miller. Ook de Dutch Swing College Band moesten in het geheim repeteren te beluisteren via illegale uitzendingen op de radio. Na de bevrijding gaven ze hun allereerste echte optreden in Den Haag.

Ab Molenaar werd bekend met het Miller Sextet, ook de bekende saxofonisten Herman Schoonderwalt en Harry Verbeke waren lid van dit ensembe. Een andere bekende naam uit deze groep was zangeres en pianiste Pia Beck. Die laatste zou later een eigen band stichten en veel succes oogsten. Nog grote namen uit eigen land zijn het Atlantic Quintet, Boy Edgar en Dutch All Stars. Wessel Ilcken Combo, Louis van Dijk en Nedley Elstak zijn ook namen die jazz op de kaart hebben gezet in Nederland.

Voor Nederlandse jazzmuzikanten was de opening van het Bimbuis in Amsterdam, in 1974, een mijlpaal. Deze ontwikkeling was erg belangrijk voor het muziekgenre dat na 1960 aan populariteit moest inleveren door de opkomst van de popmuziek. In 1991 maakte Denise Jannah haar debuut op het jaarlijkse North Sea Jazz Festival, een festival dat vandaag nog steeds plaatsvindt. Lucas van Merwijk kende enorm veel succes in Amerika met zijn Cubop City Big Band en ook componist Michiel Borstlap kende veel internationale roem.