De betekenis van jazzmuziek in Nederland

significance of jazzIn dit land zijn vele muziekstijlen populair. Soms kunnen ze snel opkomen en daarna weer gauw minder aandacht krijgen. Het bijzondere aan Jazz is dat dit in eerste instantie ook zo gebeurde, maar dat de vorm van muziek later weer sterk terugkwam. Dit is eveneens tekenend voor het karakter van de muziekstroming. De eerste kennismaking van Nederland met Jazz dateert dan ook al uit het begin van de twintigste eeuw. Het is vervolgens een relatie met pieken en dalen geweest, maar wel eentje die altijd overeind is gebleven, ondanks de tegenslagen. Toen de popmuziek opkwam werd Jazz een beetje in een hoekje geschoven, al was het alleen maar om vervolgens sterker en populairder terug te komen.

Jazz was geruime tijd improvisatie muziek. Dit houdt in dat het gespeeld werd zonder dat er dingen gerepeteerd of opgeschreven werden. Dit was een van de vele eigenschappen die de stroming zo uniek maakten. Een overblijfsel hiervan is dat er vandaag de dag soms nog steeds wordt geïmproviseerd in bepaalde solo´s op stukken die dat toelaten. Een stukje improvisatie zal dan waarschijnlijk ook wel altijd verweven blijven aan de jazzmuziek. Dit is immers niet veel te zien bij andere vormen van muziek en geeft Jazz de sterke eigen identiteit die het altijd al gehad heeft.

Vandaag de dag zijn er nog altijd veel aanhangers van de muziekstijl die de betekenis van jazzmuziek in Nederland voortdragen. Velen hebben hier boeken of artikelen over geschreven. Als echte fan is dit natuurlijk een prachtige manier om zich te verdiepen in de geschiedenis van Jazz in ons eigen land. Ook online zijn verscheidene bronnen te vinden die een ruime schat aan informatie hebben. Daarnaast zijn er ook vele buitenlandse boeken en documentaires vertaald voor de Nederlandse liefhebber. Eenieder met een liefde voor Jazz kan dus zijn hart ophalen.