De evolutie van jazzmuziek

Door de jaren heen heeft Jazz ontzettend veel meegemaakt. Net zoals de levens van de meeste jazzgrootheden kende de muziek zelf enorme pieken en dalen. Deze gingen vaak gepaard met een latere wederopstanding. Eén ding is inmiddels vrij duidelijk geworden: Jazz is echt niet meer weg te denken uit de muziekwereld. Als een stijl zoveel ups en down kan overwinnen is het haast wel zeker dat de stijl voorgoed zal blijven.

In de beginjaren van de twintigste eeuw kwam de Jazz eerst op. Dit ging niet zonder slag of stoot. Vaak mochten de artiesten in vele bars of op andere podia nog niet optreden. Dit gebeurde wel, maar meer in de duistere kanten van de steden waar zij actief waren. Toen dit later veranderde was de weg naar groots succes wagenwijd open. Zo kon het gebeuren dat de muziek eindelijk door een breed publiek erkend en gewaardeerd werd. Dit duurde echter niet lang.

Nog geen paar decennia later gooide de Tweede Wereldoorlog onverwachts roet in het eten. Het werd verboden naar verschillende soorten muziek te luisteren, waarvan Jazz er één van was. Dit had uiteraard gevolgen voor de evolutie van jazzmuziek in het algemeen.

Toen de klap van de oorlog, nadat deze voorbij was, in de jaren daarna eindelijk weer was opgevangen kende de stijl een goede tijd. Het ging weer voortvarend voor een geruime tijd totdat de popmuziek opkwam om weer een terugslag in te leiden. Niet alleen werd de verkoop van platen minder, het werd moeilijker voor artiesten om hun brood te verdienen.

Zoals kenmerkend is voor alles waar Jazz voor staat, kwam het ook deze klap te boven. De muziek heeft zoveel karakter dat het ook haast niet anders kon dan dat dit gebeurde. Welke klappen er ook in de toekomst nog opgevangen moeten worden, ze zullen ongetwijfeld weer te boven gekomen worden.