Hoe jazzmuziek zich ontwikkeld heeft in Nederland

Jazz is een ritmische, gevarieerde en oude muziekstijl die ontstaan is in Amerika. Maar lang voor de naam jazzmuziek gebruikt werd, werden in West-Afrika al gelijkaardige ritmes gespeeld. Moderne jazz is een samensmelting van verschillende muziekstijlen, zoals blues, folk en ragtime. In Amerika werd het muziekgenre populair dankzij de Amerikaanse groep de Original Dixieland Jass Band.

Jazz vandaag

In de jaren 60 kende de populariteit van het genre een terugval door de opkomst van de popmuziek. Toch bleven er liefhebbers die jazz levendig hielden en met de opening van het Bimhuis in Amsterdam in 1974, werd jazz weer helemaal hip in Nederland en ver daarbuiten. Wie geen zin heeft om het huis uit te gaan, kan ook gewoon thuisblijven en op de iphone casino app spelen voor tablets en smartphones. Op deze website kun je meer lezen over smartphones zoals de iPhone7.

Doorbraak in Nederland

Toen de Engelse Mayfair Jazz band door BelgiĆ« en Nederland toerde in 1920, konden mensen in de lage landen voor het eerst kennismaken met jazzmuziek. De eerste professionele jazzband in Nederland was de James Meijer’s Jazz Band, onder leiding van pianist Leo de la Fuente. In de jaren die hierop volgden, werd de muziekstijl steeds populairder, ook in de rest van Europa. Mensen ontdekten de kracht van deze warme muziekstijl met de heerlijke klanken van de piano en koperblazers.

Tweede Wereldoorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog probeerden de Duitse bezetters jazzmuziek te verbieden en werden optredens verbannen. Maar jazzmusici lieten zich niet zomaar het zwijgen opleggen en vonden creatieve manieren om te blijven spelen. Zo veranderden ze hun namen om minder Amerikaans te klinken en traden ze op in theaters. De Dutch Swing College Band was al actief tijdens de oorlog, op de dag van de bevrijding gaven ze hun eerste officiƫle optreden in open lucht.