Jazzmuziek componeren in Nederland

Jazz composingOf iemand nu net begint met Jazz of al jaren ervaring heeft, het kan nooit kwaad om wat bij te leren. Het
goed kunnen spelen wil dan ook lang niet altijd betekenen dat Jazzmuziek componeren in Nederland even makkelijk gaat. Maar niet getreurd, hier zijn vele dingen aan te doen. Bij verenigingen of op cursussen kunnen diegenen die interesse hebben alles leren over het componeren van de muziek zelf, het schrijven van de tekst en het schrijven voor big bands.

Timing

Een onderdeel wat deels aangeleerd kan worden, maar deels ook met talent te maken heeft, is de timing. Het kan een compositie maken of breken. Bij een juiste timing kan alles precies goed samenvallen, door één of twee dingen minder goed te timen kan dit een stuk compleet anders maken, in de negatieve zin. Ondanks dat er een bepaald gevoel voor timing ingebakken moet zitten, wil dit absoluut niet zeggen dat dit niet te verbeteren is met veel oefening of een cursus.

Notatie

Het volgende punt, wat dan weer samen moet komen met de timing, is de notatie. Dit kan in verband met de vele improvisatie in Jazz een lastig onderdeel van een stuk zijn. Toch is het van belang om ook de noten zoveel mogelijk vast te leggen als een stuk gecomponeerd wordt. Dit kan later weer helpen om het stuk te verbeteren of aan te passen.

Uitdragen van een boodschap

Dit is wat Jazz gemaakt heeft tot wat het is. Het is dan ook erg belangrijk dat iemand die de muziek wilt componeren goed weet welke boodschap hij of zij uit gaat dragen. Is dit niet het geval dan wordt het al moeilijker om luisteraars te kunnen beroeren. Ga dus goed na, voor het beginnen met componeren, wat u het liefst uit wil dragen naar het publiek.