Jazzmuzikanten: de groten der aarde

Jazzmuziek is een ritmisch samenspel van verschillende instrumenten. Een typisch jazz instrument bestaat er eigenlijk niet, tal van instrumenten zijn geschikt om in jazzmuziek te gebruiken. Piano, saxofoon, trombone en trompet zijn waarschijnlijk de meest bekende instrumenten in de jazz wereld. Maar ook een basgitaar, contrabas, drum, mondharmonica en zelfs een dwarsfluit worden gebruikt in dit prachtig gevarieerde muziekgenre.

Sinds jazz in de jaren 1920 doorbrak over de hele wereld, hebben tal van uitstekende jazzmuzikanten hun stempel op het genre gedrukt. In wat volgt een overzicht van enkele van de grote namen die jazzmuziek gevormd hebben tot wat het vandaag is. Dat deze muziekstijl nog altijd razend populair is, bewijst het succes van het jaarlijkse North Sea Jazz Festival in Nederland. De eerste namen voor de editie van dit jaar zijn bekend, een mooie verzameling van moderne jazzmuzikanten.

Benny Goodman

Benny Goodman, ofwel ‘The King of Swing’, bespeelde de klarinet en componeerde tal van muziekstukken voor de Tweede Wereldoorlog. Het hoogtepunt van zijn roem was in de jaren 30.

Ella Fitzgerald

Deze Amerikaanse jazz zangeres wordt beschouwd als één van de grootste jazz stemmen ooit. Ze won in haar rijke carrière maar liefst 13 Grammy Awards en was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw ooit die deze prijs in ontvangst mogt nemen.

Dizzy Gillespie

Hij was één van de meest vooraanstaande jazztrompettist ter wereld en creëerde met zijn band een eigen stijl, de bebop.

Billie Holiday

Nog een vrouwelijke jazz stem die haar stempel drukte op de jazzmuziek die we vandaag kennen

John Coltrane

Deze Amerikaanse jazzsaxofonist speelde eind jaren 40 in nachtclubs en werd bekend toen hij bij het Miles Davis Quintet ging spelen 1955.

Miles Davis

Een van de hoofdrolspelers in de ontwikkeling van jazzmuziek. Hij was samen met onder andere Charlie Parker en Dizzie Gillespie de grondlegger van de bebop.

Louis Armstrong

Louis Armstrong werd geboren in New Orleans en was na jazztrompettist ook zanger en entertainer.

Quincy Jones

Als Amerikaanse jazztrompettist kende hij veel succes en later ging hij zich toeleggen op het schrijven en produceren van muziek.