Tips om beter Jazz te spelen

Het is niet makkelijk, zeker niet voor iemand met nog geen enkele muzikale voorkennis. Jazz is ook nog eens een zeer specifieke muzieksoort, wat alles nog verder compliceert. Voor echte beginners is het dan misschien ook wel makkelijker om met een ander soort muziek van start te gaan. Al is het maar om controle over het eigen spel te krijgen. Hiermee wordt namelijk al een aardige basis gebouwd die later zeker gebruikt kan worden bij het overstappen op ander stijlen of genres. Dit hoeft natuurlijk niet. Als Jazz echt het enige is waar iemand interesse in heeft en het enige is wat iemand wil leren, dan willen we dat zeker niet tegenhouden. Maar het is misschien niet de makkelijkste weg.

Iedereen leert de meeste dingen van iemand anders. Iemand die dit al jaren doet, er veel verstand van heeft en het meteen ziet als er iets fout of goed gaat. Dit geldt in de muziek waarschijnlijk nog veel meer dan voor veel andere dingen. Zonder een goed voorbeeld of een goede leraar is het al een stuk moeilijker. Op een enkel genie na heeft namelijk bijna niemand dit zichzelf aangeleerd. Niemand hoeft zich er voor te schamen om eerst lang de tijd te nemen om zoveel mogelijk kennis te vergaren. Het leerproces is lang maar de vooruitgang wordt vanzelf zichtbaar, zolang men maar blijft doorgaan en niet snel opgeeft.

Met het internet hebben we tegenwoordig nog een geweldige schat aan informatie die op veel gebieden kan helpen. Het zal niet iemand vanuit het niets leren om briljant te kunnen spelen, al zijn de vele tips en aanwijzingen die er te vinden zijn wel degelijk bruikbaar. Als iemand zich echt in de muziek verdiept geeft dit weer een voorsprong op personen die dit niet doen. Probeer boeken te lezen, nieuws over Jazz te volgen en de muziek als het ware te ademen.