Waarom is Jazz zo moeilijk?

Behalve de vele instrumenten, het grote aantal bandleden en de vele uiteenlopende stromingen die Jazz kent, is er meer dat het moeilijk maakt. De vrij typische sound bijvoorbeeld. Het zal al gauw blijken dat lang niet iedereen deze muziek kan spelen of componeren. Dit maakt natuurlijk niet uit, want net als met zoveel dingen kan een deel hiervan prima geleerd worden. Feit blijft wel dat een zekere mate van talent niet mag ontbreken. De rest is vervolgens aan te vullen met heel veel toewijding en passie. Ga totaal op in de muziek en u zult al een heel eind kunnen komen, ondanks de hoge moeilijkheidsgraad.

De beste leerschool is bij iemand die veel ervaring heeft in het genre. Deze zal alle antwoorden hebben op eventuele vragen zodat de nieuwe musicus heel veel in snel tempo kan bijleren. Zonder de juiste begeleiding kan dit proces vele malen langer gaan duren. Het loont dan ook om goed na te denken waar of van wie u Jazz gaat leren. Dit heeft namelijk veel invloed op het vervolg voor zowel het niveau als de mate van plezier die beleefd kan worden.

Wees gerust, Jazz is niet eenvoudig. Dit is geen nieuws en zal ook niet van de ene op de andere dag veranderen. Iemand die deze stijl onder de knie wil krijgen zal geduld op moeten brengen. Dit is goed om in het achterhoofd te houden in het begin. Blijf rustig, dan zal het resultaat vanzelf volgen. De meeste grootheden in deze muziekstijl hebben nooit een makkelijk leven gehad, misschien wel daarom is Jazz zo moeilijk om te beheersen. Het mooie daaraan is wel dat de lange, soms zware weg om dat te bereiken de moeite meer dan waard is. Al is het maar om dat ene favoriete nummer of die ene briljante solo te kunnen doen.